Gostinstvo

Gostinstvo je eden od treh sektorjev v Sloveniji, v katerem se delodajalci soočajo z največjim pomanjkanjem delovne sile. Z večjim številom nezapolnjenih delovnih mest se lahko srečamo le še v kmetijstvu in gradbeništvu.

Pomanjkanje delovne sile med natakarji, kuharji, celo med vodjami restavracij in strežnega osebja je težava, ki se je v Sloveniji sicer začela že pred začetkom epidemije in pred prvimi zaprtji gostinskih obratov, a se je od ponovnega odpiranja gostinskih in nastanitvenih obratov in odprave omejitev še dodatno poglobila.

Marsikateri izkušeni gostinec je bil namreč v zadnjih letih prisiljen zamenjati svojo zaposlitev in si poiskati službo v proizvodni ali drug dejavnosti ter se sedaj ne želi vračati nazaj v svojo prejšnjo službo. Tako so delodajalci naenkrat ostali brez izkušenih delavcev. Ravno to pa je odprlo odlične priložnosti vsem, ki bi si želeli zamenjati svojo kariero ali nujno potrebujejo novo zaposlitev.

Priznane restavracije, kavarne, bari in slaščičarne odpirajo možnosti za osebni razvoj in nadaljevanje po kariernih stopničkah, predvsem z udeleževanjem na delavnicah in mednarodnih tekmovanjih. Manjši lokali na bencinskih črpalkah ali bolj odročnih lokacijah predstavljajo dobro izhodiščno točko za pridobitev prvih izkušenj. Večje restavracije in gostinski obrati v velikih hotelih ter turističnih krajih pa so prava izbira za hiter zaslužek.

Prosta delovna mesta v gostinstvu so na voljo v prav vseh delih Slovenije in vabijo tudi popolne začetnike. Številni ukrepi, namenjeni spodbujanju zaposlovanja v gostinstvu pa lahko odprejo vrata za nadaljnji razvoj in napredovanje, zaradi česar je lahko gostinstvo tudi odlična odskočna deska za ustvarjanje izjemne kariere.

Ne odlašajte in že danes poiščite svojo novo zaposlitev v gostinstvu!

sl_SISlovenian